Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Käytetyimmän akrylaatin terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa

Ripsienpidennysten asettamista (Shutterstock.com)Komedon Facebooksivuilla sekä muissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä on kuluneella viikolla herättänyt keskustelua Allergia- ja astamaliiton viime viikolla julkaisema tiedote ripsienpidennyksien ja rakennekynsien aiheuttamien herkistymisien kasvusta.

Keskusteluissa on pohdittu muun muassa kertakäyttökäsineiden suojaavuutta ripsiliimoja käsiteltäessä ja epäilty onko järjestö tehnyt itse kokeita vai mistä mainitut tiedot ovat peräisin. Lisäksi tiedotteessa ollut kommentti epäpuhtaista eläinperäisistä ripsimateriaaleista aiheutti kiinnostusta. Komedo.fi tavoitti Allergia- ja astmaliiton kommentoimaan tiedotteesta herännyttä keskustelua.

Tiedustelimme onko Allergia- ja astamaliitto tehnyt tai teettänyt kokeet, joissa on havaittu akrylaattien läpäisevän kertakäyttökäsineen ja onko testi tehty ripsiliimoilla vai niiden sisältämillä akrylaateilla tai akrylaattiyhdisteillä. "Allergia- ja astmaliitto ei ole itse tehnyt testiä, vaan tieto on luotettava ulkopuolinen lähde. Siinä ei kuitenkaan eroteltu sitä miten testi on tehty. Mutta myös Työterveyslaitos ohjeistaa vaihtamaan käsineen heti, jos akrylaattia (syanoakrylaatti tai metakrylaatti) menee käsineelle", allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta vastaa Komedolle.

Kaksi nitriittikäsinettä päällekkäin rakennekynsiä tehtäessä

Vuoremaan viittaamalla Työterveyslaitoksen (TTL) ohjeistulla tarkoitetaan TTL:n keväällä julkaisemaan dokumenttia rakennekynsien teosta aiheutuvien kemiallisten epäpuhtauksien ja altisteiden hallintaan. Kyseisessä ohjeistuksessa painotetaan, että käsineet tulee vaihtaa aina uusiin välittömästi käsineen rikkoutuessa tai sen kastuessa, sillä käsinemateriaalit imevät itseensä kastuessaan akrylaatteja ja metakrylaatteja sekä päästävät niitä käsineen läpi iholle. Lisäksi samaisessa dokumentissa huomautetaan, että EMA eli etyylimetakrylaattia sisältävien aineiden käsittelyssä on syytä käyttää kahta nitriittikäsinettä päällekkäin.

Etyylimetakrylaatin terveysvaikutuksista ei ole juurikaan tietoa

Etyylimetakrylaatti on rakennekynsien teossa käytetyistä monomeerinesteistä yleisin. Vaikka EMA on yleisin, on sen terveysvaikutuksista kovin vähän tietoa. EMA:n on todettu kuitenkin vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa olevan yksi voimakkaimmin ihoa herkistävä yhdiste. Työterveyslaitoksen julkaisemassa arvioinnissa metakrylaattien terveysvaikutuksista rakennekynsien teossa kerrotaan kuinka EMA:n oletetaan aiheuttavan ääreis- ja keskushermoston oireita ja sen on todettu aiheuttavan päänsärkyä, pahoinvointia, hengenahdistusta ja ruokahaluttomuutta.

Työterveyslaitos on käyttänyt lähteinä useita, viime vuosina rakennekynsiä ja metakrylaatteja tarkastelevia tutkimuksia Suomesta ja ulkomailta. Edellä mainitun, vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen sekä muiden TTL:n käyttämien lähteiden luettelo on nähtävissä Työterveyslaitoksen julkaisemassa metakrylaatteja ja rakennekynsiä käsittelevässä arvioinnissa, johon löytyy linkki uutisen lopusta.

Kaninkarvoilla ripset tuuheammaksi

Komedo tiedusteli Allergia- ja astmaliitolta myös heidän tiedotteessa mainituista ripsienpidennyksissä käytetyistä eläinperäisistä materiaaleista. Järjestön vastaus yllätti, sillä jossain päin Suomea on käytetty mm. kaninkarvoja lisäämään ripsien näyttävyyttä. "Tietoomme on tullut, että herkistymisiä on tapahtunut, kun on käytetty epähygieenisiä eläinperäisiä karvoja esim. epäpuhtaita kanin karvoja", Allergia- ja astmamaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko kertoo Komedolle.

Myös ripsienpidennysten tekijät altistuvat työssään akrylaateille, sillä ripsiliimat sisältävät runsaasti akrylaatteja. Ripsityön tekijät ovat liimoista hengitysilmaan vapautuvien höyryjen takia vaarassa, sillä hengitysteiden herkistyminen akrylaattihöyryjen johdosta on myös mahdollista. Ripsiliimoja käytettäessä tulisikin ehdottomasti välttää ihokosketusta sekä pyrkiä käyttämään aktiivihiilellä varustettuja hengityssuojaimia. Lisätietoa ripsiliimoista voit lukea estenomi Annina Nyholmin kirjoittamasta artikkelista "Ripsienpidennysliimat syynissä", joka on julkaistu Komedossa elokuussa 2012.

Lue lisää:
Allergia- ja astmaliitto huolissaan tiedonpuutteesta (7.11.2013)
Mitä haittoja syntyy rakennekynsien teosta (12.4.2013)
Metakrylaatit rakennekynsien teossa - terveysvaikutukset ja työntekijöiden altistumisen arviointi (3.4.2013)
Ripsienpidennysliimat syynissä (21.8.2012)

Epäiletkö itse saaneesi oireita akrylaateista?

Tulokset

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa Käytetyimmän akrylaatin terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa