Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Harmaan talouden määrä alalla liioiteltua?

Harmaan talouden määrä alalla liioiteltua?Viime kesästä saakka mediassa pinnalla ollut kauneudenhoitoalan harmaan talouden kauhistelu on osittain syytä paisutelluista ja asiayhteydestään irroitetuista faktoista?

Tämä selviää esimerkiksi katsomalla vuoden 2012 heinäkuun alun jälkeen aiheeseen liittyviä uutisia. Kaikissa uutissa on muistettu mainita, että verotarkastuksissa jopa 44 prosenttia kosmetologeista jäi kiinni puuttuvasta myynnistä tai vääräsisältöisistä kuiteista. Verotarkastuksia ei kuitenkaan ole tehty kaikille tai edes merkittävälle määrälle kauneudenhoitoalan yrityksistä, joten sanontaa "lähes puolet alasta on harmaata" ei voida ainakaan Komedo.fi toimituksen mukaan pitää perusteltuna.

Tarkastukseen joutui vain 0,5 % alasta ja näistä noin puolet jäi kiinni

Verohallinnon joulukuussa julkaisemassa tiedotteessa mainitaan, että "Verohallinnon tekemän perusvalvonnan ohella noin 0,5 prosenttiin toimialojen yrityksistä on kohdistunut vuosina 2003 - 2011 erityisvalvonnan toimenpiteitä." Verohallinnon eritysvalvonnan toimenpiteillä tarkoitetaan esimerkiksi ilmiantojen perusteella tehtyjä tarkastuksia ja kun kauneudenhoitoalalla näiden yhdeksän vuoden aikana tarkastettujen määrä tiedotteen mukaan oli 30 yritystä, niin näistä kolmestakymmenestä eritysvalvonnassa olleista yrityksistä noin puolet jäivät kiinni. Voidaanko tällä tutkimusmäärällä kuvastaa koko kauneudenhoitoalaa?

Tiedotteessa on mainittu, että aiemmissa tutkimuksissa harmaan talouden määräksi kauneudenhoitoalalla on arvioitu 20 - 25 prosenttia. Kun tämä arvio on kerrottu samassa yhteydessä verotarkastuksessa kiinni jääneiden prosentuaalisella osuudella (44%), saa uutisten lukija helposti kuvan, että koko kauneudenhoitoalasta 44 % olisi harmaata taloutta.

Ei mittava ongelma sittenkään?

Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen kertookin ettei kovin mittavasta ongelmasta hänen mukaansa kuitenkaan vielä ole kyse. Harmaan talouden torjumisessa on keskitytty työvoimavaltaisten alojen kuten rakentamisen, majoitus- ja ravintola-alan sekä siivoustoimialan ongelmiin.

Lisätietoa: Verohallinnon tiedote 18.12.2012

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa Harmaan talouden määrä alalla liioiteltua?