Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Kuittipakkolaki voimaan vuonna 2013?

Kuittipakko vuonna 2013 - lakivalmistelu on alkanutKuitinantovelvollisuutta koskevan lain valmistelu alkaa työ- ja elinkeinoministeriössä. Jatkossa yrittäjän olisi aina tarjottava myymästään tuotteesta tai palvelusta asiakkaalle kuitti. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuodesta 2013.

"Kuitinantovelvollisuus helpottaa kuluttajan mahdollisuutta havaita myyntiä, jota ei merkitä kassaan tai kirjanpitoon. Lain tarpeesta on käyty laajaa keskustelua niin yrittäjien, kansalaisten kuin viranomaistenkin keskuudessa. Koska palaute on ollut myönteistä, olen päättänyt aloittaa lain valmistelun", työministeri Lauri Ihalainen linjaa.

Jos yrittäjä ei anna kuittia, se voi merkitä, ettei yritys maksa veroja tai palkkoja työntekijöilleen rehellisesti. Laki ei tarkoita, että asiakkaalla olisi velvollisuus ottaa kuitti vastaan. "Laki vähentää yrittäjän mahdollisuuksia jättää käteisellä tai kortilla tehtyjä ostoksia merkitsemättä kirjanpitoon. Kuitinantovelvollisuus on tärkeä keino harmaan talouden torjunnassa, mutta se vaatii myös kuluttajien aktiivisuutta. Jokainen voi kuitenkin jo nyt torjua harmaata taloutta pyytämällä ostoksestaan aina kuitin", ministeri Ihalainen muistuttaa.

Lain valmistelussa otetaan huomioon, mitä tilanteita kuitinantovelvollisuuden tulisi koskea. Erityisesti selvitetään tilanteita, joissa ostokset ovat tyypillisesti pieniä tai myynti on tilapäistä. Lisäksi pohditaan, mitä tietoja kuitissa pitäisi olla, mitä kuitin antamatta jättämisestä seuraisi ja kuinka lain noudattamista valvottaisiin.

Laki ei tee kassakoneita pakolliseksi. Yrittäjä voi niin halutessaan antaa asiakkaalle käsinkirjoitetun kuitin myös jatkossa. Toisaalta laki ei estäisi sitä, että kuitti tarjottaisiin sähköisessä muodossa, jos siihen on tekniset mahdollisuudet.

Kuitinantovelvollisuudesta tehdystä muistiosta järjestettiin lausuntokierros, johon osallistuivat työvoimavaltaisten alojen edunvalvontajärjestöt, harmaan talouden torjunnasta vastaavat viranomaiset ja kuluttajajärjestöt. Lisäksi otakantaa.fi-foorumilla oli aiheesta laaja kansalaiskeskustelu. Myös useat työryhmät ovat tukeneet kuitinantovelvollisuutta.

Lain valmistelu on osa valtioneuvoston tammikuussa 2012 tekemää periaatepäätöstä harmaan talouden ja talousrikosten torjumisesta.

Lisätietoja TEM:n toimista harmaan talouden torjumiseksi ja kuitinantovelvollisuutta koskevan muistion yhteenveto osoitteessa www.tem.fi/harmaatalous sekä lisätietoja itse harmaasta taloudesta löytyy osoitteesta www.mustatulevaisuus.fi

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa Kuittipakkolaki voimaan vuonna 2013?