Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Ihon sarveiskerroksen tutkinnassa läpimurto

Ruotsin Karoliininen Instituutti on tehnyt läpimurron tutkimuksessa, joka koskee ihon uloimman kerroksen rakennetta molekyylitasolla. Tutkimuksen tulokset parantavat mahdollisuuksia annostella lääkkeitä ihon läpi ja auttavat ymmärtämään paremmin monia ihosairauksia.

Ihon ylin kerros, marraskesi eli sarveiskerros (stratum corneum) sisältää sarveistuneita keratinosyyttejä, joiden soluliman keratiini on täyttänyt lähes täydellisesti. Sarveistumisen aikana solu käy läpi ohjelmoidun solukuoleman, apoptoosin, joten marraskeden solukko on kuollutta. Pinnalle päätyessään kuolleet solut hilseilevät pois. Normaalisti toimiva ehjä iho on tehokas ja vedenpitävä suoja ulkopuolelta tulevia kemikaaleja ja mikrobeja vastaan, joten lääkkeiden annostelu ihon läpi on kaikkea muuta kuin helppoa.

Ihon eri kerrokset. (Kuva: Wikipedia)"Olemme tunkeutuneet ihon kulkuesteen läpi. Tällä on suuri merkitys ihotautien hoidolle", Karoliinisen apulaisprofessori Lars Norlén sanoo laitoksen tiedotteessa. Lääkeannostelu ihon läpi mahdollistaa monipuoliset lääkelaastarit, joista lääkeaine erittyy tasaisella nopeudella. Monia lääkeaineita ei edes voi annostella suun kautta, koska lääkeaineet tuhoutuvat ruoansulatusjärjestelmässä ja rasittavat maksaa.

Itä-Suomen yliopiston professori Seppo Ylä-Herttualan mukaan ihmisen syömistä lääkkeistä keskimäärin vain alle prosentti päätyy sinne, missä lääkettä todella tarvitaan. Verenkiertoon päätyvä osakin leviää yleensä kaikkialle elimistöön – myös sinne, missä sitä ei tarvita tai missä siitä on jopa haittaa. Paikallinen annostelu esimerkiksi ihon läpi voisi helpottaa tätä ongelmaa.

Antibioottia ihon läpi?

Norlénin mukaan Karolinskan uusi löytö mahdollistaa uudet tietokonesimulaatiot, joiden avulla voidaan löytää lääkeaineelle ihon avaava apuaine. "Toivon, että voimme jonain päivänä annostella tavallisia lääkkeitä kuten insuliinia tai antibiootteja ihon läpi", Norlén sanoo.

Tutkijat leikkasivat pieniä ihonäytteitä, jäädyttivät ne nopeasti ja tutkivat jäisiä ihonäytteitä elektronimikroskoopilla. Elektronimikroskoopissa näyte on pantava tyhjiökammioon, joten näytteiden on oltava kuivattuja. "Tällä tavoin olemme saaneet ennennäkemättömän mahdollisuuden tarkastella solujen ja kudosten molekylääristä rakennetta ilman että näytettä sotkevat väriaineet, liuottimet tai muovit", Norlén sanoo.

Tämä voi olla läpimurto ihotautiopissa. Kaikilla maaeläimillä on nahka, jossa on vedenpitävä pintakerros. Suurimmassa osassa ihosairauksia ihon suojaava pintakerros on jollain tavalla vahingoittunut. Terveen ihon stratum corneum -pintakerros koostuu soluista ja niiden välissä olevista monimutkaisista rasvakerroksista. "Kaikilla maaeläimillä on vedenpitävä iho. Sen rakenteen ymmärtäminen voi auttaa selittämään, miten maaelämä ylipäänsä on mahdollista", Norlén maalailee.

Lähde: Tekniikka ja Talous

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kauneudenhoitoala Ihon sarveiskerroksen tutkinnassa läpimurto