Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Eläinkokeiden täyskielto astuu tänään voimaan

Eläinkokeiden täyskielto astuu tänään voimaan EU:ssa (Kuva: EU komissio)Euroopan Unionissa astuu tänään voimaan kosmetiikan eläinkokeiden täyskielto, kun kosmetiikkadirektiivin viimeinen vaatimus vahvistetaan astuneen voimaan.

Aiemmin oli osoitettu epäilyjä täyskiellon voimaanastumisesta maaliskuussa, mutta terveys- ja kuluttajapolitiikasta vastaava EU-komissaari Tonio Borg viimeksi tammikuun viimeisenä päivänä vahvisti maailman suurimmalle eläinten oikeuksia puolustavalle järjestölle, PETA:lle, että määräaikaa ei siirretä vaan laki astuu voimaan aikataulun mukaisesti 11.päivä maaliskuuta.

Tästä päivästä lähtien unionin markkinoille on kiellettyä tuoda EU:n ulkopuolella eläinkokeilla testattuja kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia. Eurooan unionin sisällä eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2009 lähtien.

Helmikuussa 2003 EU:ssa hyväksyttiin kosmetiikkadirektiivin muutos, jolla kiellettiin asteittain kosmetiikan eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynti. Kielto testata kosmetiikkaa eläinkokein astui voimaan valmiiden kosmetiikkatuotteiden osalta 11.9.2004 ja kosmetiikan ainesosien osalta 11.3.2009. Lisäksi vuoden 2009 maaliskuussa astui voimaan kielto myydä EU:ssa sellaisia kosmetiikkatuotteita ja -ainesosia, jotka on testattu eläimillä, kolmea sallituksi jäänyttä eläinkoetta lukuun ottamatta. Nämä kolme eläinkoetta olivat toksikokineettinen testi, lisääntymistoksisuustesti ja toistuvan annoksen toksisuustesti. Tänään voimaan astuvan eläinkokeiden täyskiellon ansiosta myös nämä eläinkokeet tulevat olemaan kiellettyjä.

Animalia huolissaan valvonnasta

Vaikka eläinkoekielto on myös eläinsuojelujärjestö Animalian mukaan merkittävä edistysaskel, ollaan järjestössä huolissaan valvonnan puutteesta. Helmikuisen Animalian tiedotteen mukaan eläinkoekielto ei takaa EU-markkinoilla olevien kosmettiikkatuotteiden täyttä eläinkokeettomuutta, sillä unionissa ei ole luotu järjestelmää, jolla kosmetiikkayritysten toiminta EU:n ulkopuolella tarkistettaisiin ja EU:n ulkopuolelta tulevien ainesosien ja tuotteiden eläinkokeettomuus voitaisiin taata. Animaliasta myös muistutetaan, että mikäli haluaa välttää eläimillä testattua kosmetiikkaa, niin on huomioitava toimiiko kosmetiikkayritys Kiinan markkinoilla, jossa eläinkokeet ovat pakollisia.

Suomessa kosmetiikkatuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Virastolla on mahdollisuus tarkistaa yrityksien antamia tuotetietoja, mutta eläinkokeettomuuden tutkimista ei painoteta, joten se on yrityksien oman ilmoituksen varassa.

Lailla voi olla vaikutusta myös tuotekehitykseen

Nähtäväksi jää onko nyt voimaan astuvalla täyskiellolla vaikutusta kosmetiikan tuotekehitykseen tai onko joidenkin tuotteiden valmistaminen jatkossa mahdotonta ja poistuuko tämän takia markkinoilta joitain tuotteita. Tätä asiaa mietittiin viimeksi tohtori Florian Weighartin johdolla huhtikuussa 2012 Barcelonan In-Cosmeticsissa. Komedo.fissä julkaistu haastattelu on luettavissa täältä.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kauneudenhoitoala Eläinkokeiden täyskielto astuu tänään voimaan