Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

EU-komissaari Tonio Borg vahvisti eläinkokeiden täyskiellon

Euroopan Unioni tulee ottamaan ison edistysaskeleen kohti kosmetiikan eläinkokeiden täyskieltoa, sillä maaliskuun 11.päivänä 2013 voimaan astuu kosmetiikkadirektiivin viimeinen vaatimus. Eläinkokeettomuutta ei vain valvo kukaan.

EU-komissaari Tonio Borg vahvisti eläinkokeiden täyskiellon astuvan voimaan 11.3.2013. (Kuva: Eurooppa-parlamentti)Aiemmin on osoitettu epäilyjä täyskiellon voimaanastumisesta maaliskuussa, mutta terveys- ja kuluttajapolitiikasta vastaava EU-komissaari Tonio Borg on vahvistanut maailman suurimmalle eläinten oikeuksia puolustavalle järjestölle, PETA:lle tammikuun viimeisenä päivänä, että määräaikaa ei siirretä vaan laki astuu voimaan 11.päivä maaliskuuta.

"Uskon, että kielto tulee astumaan voimaan maaliskuussa, kuten parlamentti ja neuvosto ovat jo päättäneet. Tämän johdosta en siis ole aikeissa ehdottaa lykkäämistä tai poikkeusta kieltoon", Borg toteaa kirjeessään.

Kyseisen päivämäärän jälkeen unionin markkinoille on kiellettyä tuoda EU:n ulkopuolella eläinkokeilla testattuja kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia. Eurooan unionin sisällä eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 2009 lähtien.

Helmikuussa 2003 EU:ssa hyväksyttiin kosmetiikkadirektiivin muutos, jolla kiellettiin asteittain kosmetiikan eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynti. Kielto testata kosmetiikkaa eläinkokein astui voimaan valmiiden kosmetiikkatuotteiden osalta 11.9.2004 ja kosmetiikan ainesosien osalta 11.3.2009. Lisäksi vuoden 2009 maaliskuussa astui voimaan kielto myydä EU:ssa sellaisia kosmetiikkatuotteita ja -ainesosia, jotka on testattu eläimillä, kolmea sallituksi jäänyttä eläinkoetta lukuun ottamatta. Nämä kolme eläinkoetta olivat toksikokineettinen testi, lisääntymistoksisuustesti ja toistuvan annoksen toksisuustesti. Eläinkokeiden täyskiellon johdosta, maaliskuu 11.päivästä lähtien myös nämä eläinkokeet tulevat olemaan kiellettyjä.

Animalia huolissaan valvonnasta

Vaikka eläinkoekielto on myös eläinsuojelujärjestö Animalian mukaan merkittävä edistysaskel, ollaan järjestössä huolissaan valvonnan puutteesta. Animalian tiedotteen mukaan eläinkoekielto ei takaa EU-markkinoilla olevien kosmettiikkatuotteiden täyttä eläinkokeettomuutta, sillä unionissa ei ole luotu järjestelmää, jolla kosmetiikkayritysten toiminta EU:n ulkopuolella tarkistettaisiin ja EU:n ulkopuolelta tulevien ainesosien ja tuotteiden eläinkokeettomuus voitaisiin taata. Animaliasta myös muistutetaan, että mikäli haluaa välttää eläimillä testattua kosmetiikkaa, niin on huomioitava toimiiko kosmetiikkayritys Kiinan markkinoilla, jossa eläinkokeet ovat pakollisia.

Suomessa kosmetiikkatuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Virastolla on mahdollisuus tarkistaa yrityksien antamia tuotetietoja, mutta eläinkokeettomuuden tutkimista ei painoteta, joten se on yrityksien oman ilmoituksen varassa.

Lailla voi olla vaikutusta myös tuotekehitykseen

Nähtäväksi jää onko maaliskuussa voimaan astuvalla täyskiellolla vaikutusta kosmetiikan tuotekehitykseen tai onko joidenkin tuotteiden valmistaminen jatkossa mahdotonta ja poistuuko tämän takia markkinoilta joitain tuotteita. Tätä asiaa mietittiin viimeksi tohtori Florian Weighartin johdolla huhtikuussa 2012 Barcelonan In-Cosmeticsissa. Komedo.fissä julkaistu haastattelu on luettavissa täältä.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kauneudenhoitoala EU-komissaari Tonio Borg vahvisti eläinkokeiden täyskiellon