Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Kansalaisjärjestö kritisoi eläinperäisen skvalaanin käyttöä kosmetiikassa

Ranskalainen kansalaisjärjestö Bloom on julkaissut raportin, jolla osoitetaan haiden liikakalastuksen olevan kosmetiikkateollisuuden syytä.

Haiden käsittelyä Japanin Kesen-numa Cityssä. Kuva: Alex HoffordSkavalaani on stabiili, väritön ja hajuton hain maksasta saatava öljy - yksi markkinoiden tehokkaimmista kosteuttajista. Vaikka skvalaania on saatavilla myös kasviperäisenä oliiviöljystä, on sen käyttö Bloomin raportin mukaan vähäistä ruokaöljyn hintatasoon sidotun korkean kustannuksen johdosta. Eläinperäisen skvalaanin käyttö on viime aikoina herättänyt voimakkaasti kritiikkiä maailmalla ja yhdysvaltalainen yhtiö Amyris onkin ottanut haasteen vastaan kasviperäisellä ja kustannustehokkaalla vaihtoehdolla, tuomalla vuonna 2011 markkinoille skavalaanin, jonka lähteenä on sokeriruoko.

Tästäkin huolimatta Bloomin raportissa muistutetaan, että kosmetiikkateollisuus käyttää edelleen suurimmaksi osaksi eläinperäistä skvalaania. "Ainoastaan Europan markkinoilla on havaittavissa siirtyminen kasviperäiseen skavalaanin pysyvästi", raportissa mainitaan. Skavalaanin maailman markkinajohtajamaassa Japanissa kasviperäisen skavalaanin kysyntä on lähes olematonta.

Tutkimuksen mukaan valtaosa (90%) maailman hainmaksaöljyn tuotannosta ruokkiikin kosmetiikkateollisuuden tarpeita. Tämä vastaa siis noin 2,7 miljoonaa skvalaanin tuottoa vartavasten pyydettyä syvänmeren haita vuodessa. Varsin huolestuttavaa on myös raportissa mainittu tieto siitä, että sokkotestien mukaan kosmetiikkateollisuudessa on jopa johdettu yrityksiä harhaan myymällä niille eläinperäistä skvalaania kasviperäisenä. Tutkimuksen tehnyt ranskalainen kansalaisjärjestö toivookin, että kuluttajille tiedotettaisiin sisältävätkö heidän ostamansa tuotteet kasvi- vai eläinperäistä skvalaania. Nykytilanteessa kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuutta tietää kummasta lähteestä tuotteen käyttämä skvalaani on peräisin, sillä sekä kasvi- että eläinperäisen skvalaanin INCI-nimi on Squalane.

Tarkenpaa tietoa tästä kosmetiikkateollisuuden käyttämästä ihmeaineesta löydät estenomiopiskelija Annina Nyholmin suositusta INCImix -blogista ja lisää kansalaisjärjestö Bloomista ja sen toiminnasta on luettavissa järjestön kotisivuilta osoitteesta bloomassociation.org

Tonneittain haikaloja Kesen-numa Cityssä, Japanissa. Kuva: Alex Hofford

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kauneudenhoitoala Kansalaisjärjestö kritisoi eläinperäisen skvalaanin käyttöä kosmetiikassa