Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Ripsienpidennysliimat syynissä

Tästä tulee taas karmaisevan pitkä teksti ilman sen kummempia huumorin kukkia, mutta paljon kyseltyä asiaa nyt luvassa. Melko pian blogini perustamisen jälkeen sain sähköpostitse kyselyjä ripsienpidennysliimoista ja niiden koostumuksista. Ripsienpidennyksethän levisivät räjähdysmäisesti muutama vuosi takaperin ja niitä löytyy tätä nykyä ihan kaikenikäisten silmistä. Itsellänikin on moiset keikkuneet matkassa nyt jo useamman vuoden, tosin pidän usein talvisin aina pienen tauon.

Ripsipidennykset (Kuva: eyelashextensionstips.com)Ideahan siis on, että yksittäinen pidennysripsi liimataan yksittäiseen omaan ripseen ja sen ei siitä sitten pitäisi irrota ennenkuin se oma karva luonnollisesti tipahtaa ja uusiutuu. Huolloissa käydään yksilöllisistä eroista riippuen n. 2-5 viikon välein. Oikein laitettuna pidennysten ei pitäisi vaurioittaa omia ripsiä.

Henkilökohtaisesti rakastan pidennyksiäni. Olen patalaiska meikkaaja ja nukun aamulla jokaisen mahdollisen minuutin, toisinsanoen nämä ovat itselleni täydellinen ratkaisu. Olen viimeksi käyttänyt meikkiä varmaan toukokuussa, jos jotain yksittäistä aurinkopuuterin sipaisua ei lasketa.

Mitä ongelmia näihin taivaan lahjoihin voi sitten liittyä? Liimat. Terveellä järjelläkin voi päätellä, että sellainen liima, joka pitää karvat kiinni hamaan maailmanloppuun asti, ei voi olla ihan mitään erikeepperiä. Kaikki ripsienpidennysten tekijät ovat kyllä nähneet ja kokeneet sen hetken, kun ripsiliima nappaa kiinni johonkin mihin ei pitäisi. Jos tökkäät sormesi liimakuppiin ja sen jälkeen toiseen sormeen, et ehdi kissaa sanoa kun sormet ovat liimaantuneet yhteen. Tiedän tämän, koska oli ihan pakko kokeilla kerran. Ja voin myös kertoa sen, että irrottaessa nahka antaa sitten periksi ennen liimaa. Empiiristä tutkimusta parhaimmillaan.

Ripsiliimat (Kuva: lashoutpro.com)Liimoja on paljon erilaisia. Osa kuivuu nopeammin, osa hitaammin. Aika karkeasti voisi asian ilmaista niin, että nopeammin kuivuvat liimat haisevat enemmän, mutta voivat olla hieman kestävämpiä. Hitaammin kuivuvat ovat usein tekijällekin miellyttävämpiä, niiden haju ei välttämättä polttele nenäonteloita niin kovasti. On myös erilaisia “hypoallergeenisia” (vihaan tuota sanaa muuten, se on kosmetiikkateollisuuden keksimä eikä tarkoita virallisesti mitään) liimoja, jotka olisivat muita hellävaraisempia ja varsinkin hajuttomampia. Hajuttomampia voivat olla, mutta samat aineet sielläkin on pohjalla.

Pyysin usealta eri ripsifirmalta tietoja eri merkkien liimoista. Sain vastauksia kiitettävästi ja eräältä isolta maahantuojalta myös soiton. Kävimme pitkän puhelinkeskustelun liimojen turvallisuudesta ja eroista. Hän painotti sisällystä enemmän kuljetuksesta ja pakkauksesta johtuvia turvallisuusseikkoja, esim. onko liimat pullotettu jo valmistusmaassa tehtaalla. Yrityksen edustaja lupasi lähettää minulle sähköpostitse tiedot ainesosista, sekä ne turvallisuuslomakkeet, jotka olivat hänen mielestään olennaisempia kuin ainesosat. En kuitenkaan valitettavasti koskaan saanut niitä, joten en osaa nyt kommentoida, mikä siellä olisi ollut niin ratkaisevaa. Keskustelumme aikana hän kertoi kuitenkin hypoallergeenisten liimojen suuren salaisuuden – sakeuttamisaineet. Tällaisia aineita on paljon ja ne peittävät tehokkaasti alleen pahan hajun, mutta seokset ovat vaikeita formuloida, sillä usein sakeuttamisaine vaikuttaa liiman tehoon ja kestävyyteen melko radikaalisti.

Eikö kuulostakin aika tutulta? Onko jollekulle käynyt joskus jonkun muun aineen kanssa niin, että sormet (tai jotain muuta) liimantuu yhteen silmänräpäyksessä? Kyllä, ripsiliimat ovat pikaliimaa. Eivät noin kuvainnoillisesti vaan ihan oikeastikin. Tässä esimerkiksi eräiden liimojen INCIt. Näiden kyseisten liimojen sisällyksissä oli melko paljon kirjoitusvirheitä ja ilmaisutavasta riippuen näilläkin aineilla on eri nimiä (osaa ei löydy CosIngista ihan tuossa muodossaan).

Nopeammin kuivuva liima: Alkyl 20 Cyanoacrylate, Polymethyl methacrylate, Hydroquinone, Ethanol, Pigments and others

Hitaammin kuivuva liima: Cyanoacrylate, Polyalkyl methacrylate, Poly-isocyanate, Pigments and others

Vertailun vuoksi tässä vielä sisällys Xtreme Lashesilta, jonka voisi sanoa olevan jonkinlainen markkinajohtaja. Kyseessä heidän tuotekehityksensä taidonnäyte, joka sisältää esitteen mukaan markkinoiden vähiten akrylaatteja. INCI: Formulated Cyanoacrylate, Acrylic Polymer, D&C Violet #2 (CI 60725)

Syanoakrylaatteja siis kaikissa eri muodoissaan, enemmän tai vähemmän. Monissa liimoissa on pohjana etyyli-2-syanoakrylaatti eli Ethyl-2 Cyanoacrylate (määrällisesti kaikkea 80-95 % väliltä), joka on pohjana myös tavallisissa pikaliimoissa. Aine liukenee mm. asetoniin ja metyylietyyliketoniin. Sitä valmistetaan formaldehydin ja etyylisyanoasetaatin kondensaatiolla. Joitain syanoakrylaatteja (kuten n-butyyli- tai oktyylisyanoakrylaatteja) voidaan käyttää lääketieteellisesti myös haavaliimoissa. Teollisuuden käyttöön valmistetut akrylaatit eivät kuitenkaan haavaliimoiksi käy, sillä ne kuumenevat polymeroituessaan.

Aine on erittäin herkistävä, joten siitä täytyy laatia käyttöturvallisuustiedote, joka sisältää mm. tiedot itse aineesta, sen aiheuttamista vaaroista sekä hoito-ohjeet onnettomuuden sattuessa. Lainaus erään ripsiliiman käyttöturvallisuustiedotteesta alla.

“Eye Contact: Irritating to eyes. Causes excessive tearing. Eyelids may bond.
Skin Contact: Bonds to skin in seconds. May cause skin irritation. Cyanoacrylates have been reported to cause allergic reaction but due to rapid polymerization at the skin surface, an allergic response is rare. Cyanoacrylates generate heat during the cure process and, in rare instances; a
large drop can burn the skin.”

Vapaasti käännettynä ja tiivistettynä ärsyttää silmiä, aiheuttaa erittäin runsasta silmien vuotamista. Voi liimata silmäluomet yhteen, liimaa ihon sekunneissa, voi aiheuttaa ihon ärtymistä. Syanoakrylaatit vapauttavat lämpöä kuivuessaan ja voivat aiheuttaa iholle palovamman (tämänkin testasin empiirisesti, toimi luvatusti). Ja katsokaapa mitä muuta kivaa löytyi suomenkielisestä ktt:stä, joka oli laadittu eräälle markkinoilla olevalle pikaliimalle. Se sisältää tuota etyyli-2-syanoakrylaattia, polymetyylimetakrylaattia ja hydrokinonia – aikalailla samaa kamaa siis kuin ripsiliimat. Huomattava yhtäläisyys löytyy varsinkin tuon nopeammin kuivuvan liiman INCI:n kanssa. Lainaus ktt:stä:

“Erityiset vaikutukset
Syöpää aiheuttavat: Tuotteesta voi vapautua syöpävaarallista 2-butanonioksiimia, ryhmä 3.
Perimää vaurioittavat: Tuote sisältää yhtä tai useampaa ainetta, joka on EY:ssä luokiteltu syöpää aiheuttavaksi, mutageeniseksi.”

Etyyli-2-syanoakrylaattiEi yhtään kiva. Realistista vaaraa arvioitaessa en nyt toki menisi julistamaan ripsienpidennysten aiheuttavan syöpää, en todellakaan. Puhutaan kuitenkin aineista, joiden kanssa ei tosiaan pidä lähteä leikkimään. Ripsienpidennyksiä tehdään paljon ihan nollan tietotaidolla, joskus itse kotona opeteltuna, joten kyllä siitä laadusta kannattaa siinä mielessä maksaa, ettei silmiään anna ihan kenen tahansa sorkittaviksi.

Miksi on siis tärkeää, että ripsienlaittaja tietää mitä tekee? Mikäli liimaa joutuu iholle, se tekee helposti todella pahaa jälkeä. Silmään joutuessaan liima saa aikaiseksi pahan tulehduksen ja voi vahingoittaa silmää pysyvästi. Erittäin hyvä pointti löytyi myös XtremeLashesin liiman esitteestä – kaikki herkkyysreaktiot eivät johdu aina liimasta, vaan huomiota täytyy kiinnittää myös oikeaoppiseen tekniikkaan sekä puhtaisiin välineisiin.

Tämän vuoksi on tärkeää varmistua tekijän riittävästä tietoisuudesta ja ymmärryksestä käsittelemiinsä aineisiin ja niiden ominaisuuksiin. Koulutuksissa (kunnollisissa) opetetaan kyllä, ettei aineita saa iholle joutua ja niiden kanssa pitää olla varovainen. Oikein käytettynähän liima ei missään vaiheessa kosketa ihoa, vain kuollutta karvaa, jolle se ei ole vaaraksi. Kaikkein herkkäsilmäisimpien kannattaa silti harkita ripsienpidennyksiä kahdesti, jo pelkät liimahuurut voivat ärsyttää silmiä.

Kirjoittaja on suosittua INCImix -blogia pitävä kosmetiikka-alalla työskentelevä kosmetiikan suurkuluttaja ja estenomiopiskelija.

INCImix | Totuus kosmetiikasta ei ole koskaan mustavalkoinen.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Artikkelit Artikkelit Ripsienpidennysliimat syynissä